Nieuws

Groningen grootste stijging op de woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt verandert continu. Over het algemeen is Amsterdam koploper geweest als het om prijsstijgingen ging. Maar van alle gemeenten met meer dan 5000 koopwoningen, stegen de prijzen in Amsterdam dit jaar het minst. In het noorden van Nederland stegen de prijzen juist gigantisch. In Groningen maakte het afgelopen jaar de grootste prijsontwikkeling door: de prijzen stegen daar met maar liefst 11,6 procent, blijkt uit onderzoek van Calcasa. 

Aan het eind van het derde kwartaal waren bestaande koopwoningen 8,9 procent duurder geworden dan het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2018 was de piek met 9,7 procent bereikt. Uiteindelijk is het hierna geleidelijk afgenomen. Begin 2020 was er weer een stijging te zien die in het derde kwartaal onverminderd voortduurt. 

De provincie Groningen heeft de grootste prijsstijging net als vorig kwartaal. De prijzen stegen met 11,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Gevolgd door Flevoland en Noord-Brabant. In Noord-Holland stegen de prijzen het minst met 7,9 procent. Voorheen was juist de Randstad die grote prijsstijgingen had, nu zijn het vooral meer provinciale steden en rurale gebieden. 

Volgens Calcasa heeft Nederland te maken met een suburbanisatie; de migratie van de bevolking van centrale stedelijke gebieden naar buitenwijken en het omliggende platteland. 

 

Bron: Infinance.nl
17 november 2020

23 november 2020 Meer
1,5 miljard euro voor versterken van huizen in Groningen

Er wordt 1,5 miljard euro extra beschikbaar gesteld voor het versterken van huizen in aardbevingsgebied in Groningen door het kabinet. De regio Groningen, Eric Wiebes en Minister Kajsa Ollongren overeengekomen op het provinciehuis in Groningen.

Groningers kunnen straks weer kiezen waar zij het geld aan willen besteden. Zij kunnen rekenen op het zogeheten versterking advies. Daarnaast kunnen gemeenten een complete straat of wijk op vergelijkbare wijze versterken. 

Er komt ook nog een subsidie voor het verbeteren van Groningse woningen. Tot slot is er nog geld beschikbaar gesteld om openbare ruimtes te verbeteren en om knelpunten en onvoorziene en schrijnende situaties op te lossen.

Bewoners en eigenaren krijgen in de meeste gevallen van de Nationaal Coördinator Groningen voor de zomer van 2021 een brief met informatie over hun persoonlijke situatie en welke keuzemogelijkheden zij hebben.

 

Bron: NU.nl
6 november 2020

12 november 2020 Meer
Steeds meer woningzoekenden trekken vanuit de randstad naar Groningen

Er zijn nieuwe ontwikkelingen gaande op de woningmarkt. Voorheen zagen makelaars vooral Randstedelijke pensionado’s richting Groningen trekken, sinds de corona crisis is er een verandering merkbaar. Makelaars zien nu ook jonge gezinnen uit het westen richting de Groningse woningmarkt trekken. 

Het is nog lastig om dit in cijfers uit te drukken, maar er is een duidelijk verschil waar ze tegenwoordig vandaan komen, geeft Johan Kruize, makelaar in de provincie Groningen, aan. Vooral gezinnen die in de Randstad hun woning hebben verkocht met een forse overwaarde, kunnen hun hypotheek drukken en kopen hier voor minder geld meer levenskwaliteit en ruimte. 

Volgens makelaar Sjirk de Jong, woordvoerder van makelaarsvereniging NVM Groningen, is er een nieuwe trend gaande. Door het thuiswerken kunnen mensen overal wonen en hoeven zij niet per se dicht bij hun werk in de buurt te zitten.

 

Bron: RTV Noord
20 oktober 2020

26 oktober 2020 Meer
Huizenprijzen stijgen hardst in afgelopen twintig jaar

In de afgelopen twintig jaar zijn de huizenprijzen nog nooit zo hard gestegen als het afgelopen kwartaal. Het aanbod van woningen is ook erg geslonken. Hierdoor is het voor woningzoekenden ook erg lastig.

De woningmarkt is nog verder verkrapt in het derde kwartaal van dit jaar. Dit betekent dat veel potentiele kopers op zoek zijn naar een woning maar te weinig aanbod hebben, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De krapte komt vooral door de hoogte van de huizenprijzen. De gemiddelde verkoopprijs het derde kwartaal lag rond de 345.000 euro. In vergelijking met vorig jaar in deze periode zijn de prijzen met 11,6 procent gestegen. 

De NVM meldt wel dat ze enigszins voorzichtig zijn met dit soort percentages, want de gemiddelde prijs is afhankelijk van het soort woningen dat wordt verkocht. Als voorbeeld dat er opeens veel in Amsterdam zijn en minder in Groningen, dan kun je al snel een stijging van de gemiddelde transactieprijs hebben.

Bron: AD

15 oktober 2020

21 oktober 2020 Meer
24 TinyHouses in Westpark Groningen

Dit jaar start de bouw van een bijzondere wijk in Groningen. Het gaat om een aparte wijk voor Tinyhouses. Er is plek voor 24 kleine, zelfstandige woningen die de bewoners zelf kunnen ontwerpen. Tussen Hoogkerk en Vinkhuizen komen op het Westerpark in De Held de kleine woningen. 

Er is een samenwerking met de gemeente Groningen en Lutje Westpark. Zij stellen een doel voor een duurzame buurt te maken met kleine huizen, sociale samenhang en een rijke ecologische omgeving. Er zal bij de wijk ook een buurthuis komen. 

Dit jaar wordt er nog een huurovereenkomst gesloten voor de komende 10 jaar. De kleine huisjes in Westpark zijn verplaatsbaar. De maximale inhoud en het maximale grondoppervlak is vastgesteld op 145 m3 en 50 m2.

 

Bron: Groninger Internet Courant

30 september 2020

16 oktober 2020 Meer
Groningen wil betaalbare woningen

De komende jaren wil de gemeente Groningen kijken of ze fors meer huizen kunnen bouwen voor mensen met een laag tot middeninkomen en kopers met een krappe beurs.

Groningen is al druk bezig om de komende jaren al duizenden woningen bij te bouwen om het groeiende huizentekort weg te werken. De raad heeft inmiddels besloten dat het tempo nog verder omhoog moet om rust te brengen in de stad. 

Er worden veel nieuwe kansen benut in Groningen zoals de Suikerzijde op het oude Suikerunie-terrein en de Stadshaven waar volgens de Wethouder kansen liggen om te bouwen, ook voor groepen die nu nog moeilijk aan de bak komen op de woningmarkt. 

Bron: Dagblad van het Noorden

20 augustus 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

Westersingel 3
9718 CA Groningen

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

groningen@iqmakelaars.nl