Nieuws

De gemiddelde huizenprijs in Groningen

Vanuit de cijfers van de makelaarsvereniging NVM kan er gekeken worden hoe de woningmarkt er momenteel voor staat, niet alleen in de randstad maar ook in de provincie Groningen. 

Momenteel blijven de huizenprijzen nog steeds stijgen en ten opzichte van vorig jaar gestegen met 6,5 procent. Echter is dit wel minder hoog dan de landelijke stijging van 7,2 procent. Daarbij is de gemiddelde verkoopprijs voor een woning in Groningen 255.000 euro. Dat is aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 313.000 euro. Het is in Groningen dus wel goedkoper. 

In Groningen zijn appartementen het populairst, gevolgd door tussenwoningen, hoekwoningen en vrijstaande woningen. Op de laatste plek eindigt 2-onder-1-kapwoningen. 

Bron: Indebuurt Groningen

14 november 2019 Meer
Starters vrijstelling geven van overdrachtsbelasting

Bronnen in Den Haag melden aan de politieke redactie van RTL Nieuws, dat het kabinet mogelijkheden onderzoekt om starters die een huis willen kopen, vrijstelling te geven van overdrachtsbelasting. Momenteel bedraagt dit 2 procent van de koopsom.

Het tegenovergestelde voor beleggers die veel woningen opkopen, moeten juist een hogere overdrachtsbelasting gaan betalen.

Er zijn nog geen concrete maatregelen maar er kwam al wel naar voren dat de coalitie de hoogste prioriteit wil geven aan het oplossen van problemen van starters op de woningmarkt zoals fiscale maatregelen. Een andere mogelijkheid kan zijn dat starters niet direct aflossing hoeven te betalen over hun volledige hypotheek. Dit betekent dat een deel van de hypotheek aflossingsvrij zou worden. Hierdoor hebben starters lagere lasten.

De voorwaarden die het kabinet stelt is dat ze uitvoerbaar moeten zijn voor de belasting.

Bron: RTL Nieuws

29 oktober 2019 Meer
Hoe moet het straks zonder gas uit Groningen?

Op dit moment gebruikt heel Nederland nog Groningengas,maar het kabinet heeft besloten om in 2022 volledig te stoppen met de gaswinning in Groningen. Mits het een strenge winter is, gaat verder de kraan dicht.

Door de aardbevingen en klimaatveranderingen, is het gebruik van gas als warmtebron ter discussie gesteld. Uiteindelijk zal heel Nederland van het gas af moeten en zijn veel gemeenten nu al erg druk op zoek naar alternatieve oplossingen. 

In 2030 zouden de eerste anderhalf miljoen woningen in Nederland volledig van het gas afgesloten moeten worden, volgens het klimaatakkoord. Wel blijft het grootste deel van de ruim 7,5 miljoen Nederlandse woningen nog langer op gas draaien, echter niet afkomstig vanuit Groningen,maar andere gasvelden.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden,zoals op land en zee honderden locaties waar gas wordt gewonnen. De locaties zijn wel kleiner dan in Groningen. Er wordt nog wel gekeken naar andere alternatieven,zoals De Norg in Drenthe en naar andere warmtebronnen.

Bron: NOS

01 oktober 2019 Meer
Groningen heeft het mooiste station volgens reizigers

Door reizigers is het station van Groningen gekozen als het mooiste station van Nederland. 

Het station van Valkenburg eindigt op de tweede plek. Michiel Jonker van de NS maakte dit bekend in NOS Radio Journaal. “"Groningen was eigenlijk al vanaf dag één favoriet en liet alle grote stations ver achter zich", zegt Jonker. "En met Valkenburg op de tweede plek kun je zeggen dat de historische stationnetjes de grote namen hebben verslagen."

Via social media konden reizigers stemmen op het station dat zij het mooiste vonden. Hieruit kwamen 8 stations. Naast Groningen en Valkenburg kwamen Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Den Haag Hollands Spoor, Eindhoven, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.

Bron: NOS

05 september 2019 Meer
Woningen snel verkocht in regio Groningen

Uit cijfers van de Nederlandse vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over het tweede kwartaal van 2019 blijkt, dat woningen in de provincie Groningen sneller worden verkocht dan het landelijke gemiddelde. 

Landelijk gezien wordt een woning gemiddeld verkocht in 38 dagen. In de provincie Groningen duurt het 36 dagen voordat een woning wordt verkocht. 

In de stad wordt er gemiddeld in 24 dagen een woning verkocht. Dit betekent dat binnen 24 dagen het gehele koopproces doorlopen is. Zo zijn er grote regionale verschillen met daarnaast krapte in de Ommelanden. 

Volgens Sjirk de Jong van NVM Groningen is het opvallend dat er minder verkocht zou worden vanwege een dalend aanbod. Echter zijn er meer woningen de markt opgegaan, waardoor er ook meer woningen werden verkocht.

Bron: RTV Noord

15 augustus 2019 Meer
Groningen wordt steeds duurzamer

Onlangs heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vanuit het WoonOnderzoek gemeld dat Nederlanders gemiddeld duurzamer zijn gaan wonen. Dit betekent dat het aantal groene energielabels zoals A,B en C meer verschijn en daarmee het aantal stijgt. De andere labels zoals E,F en G, die vallen onder de oranje en rode labels, nemen af.

Waarschijnlijk komt de stijging van de groene labels door de groei in de economie, waardoor huiseigenaren, huurders en verhuurders verduurzamingsmaatregelen beter kunnen financieren. Daarbij is het bewustzijn over duurzaamheid ook gestegen met onder andere de plannen van het kabinet en de noodzaak om het Groningse gas af te sluiten.

Komend jaar krijgen 30.000 inwoners van Groningen een uitnodiging van gemeente Groningen voor een energieadvies.

Bron: Groninger Internet Courant

01 augustus 2019 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool

Contact

Westersingel 3
9718 CA Groningen

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

groningen@iqmakelaars.nl