Nieuws

Problemen KNMI metingen hebben geen gevolgen voor versterkingsoperatie

Vorig jaar waren er problemen met een deel van het KNMI netwerk dat de aardbevingen meet in Groningen. Nu blijkt dat deze problemen geen gevolgen hebben gehad voor de versterkingsoperatie van de gebouwen. Onderzoek heeft dit aangetoond. Er zal extra onderzoek gedaan worden door Staatstoezicht op de Mijnen zodat dit bevestigd kan worden. Hier zal in mei meer duidelijkheid over komen. De schadeafhandeling is ook niet beïnvloed, volgens de NAM.

In augustus 2018 werd het probleem met de meters van het KNMI ontdekt. Er zijn fouten geweest in de gegevens van de metingen die gebruikt worden om het gevaar voor gebouwen te bepalen. Het gaat hier om het gevaar als gevolg van veel gaswinning in Groningen. In december 2018 zijn de meters van het KNMI weer bijgesteld. 

 

Bron: Nu.nl

21 maart 2019 Meer
Investeren in vastgoed voor verhuur verschuift naar randgemeenten

Er is steeds minder interesse in het kopen van een woning bestemd voor de verhuur in de grootste steden van Nederland. Meer en meer investeerders kiezen voor een woning om te verhuren in de randgemeenten. Dit komt onder andere door de sterk gestegen huizenprijzen in de grote steden. Ook de regelgeving, die steeds strenger wordt omtrent de verhuur, speelt een rol. 

Ook het aanbod is een struikelpunt; in de grote steden is het lastig om nog een geschikt huis te vinden dat een goed rendement perspectief heeft. Het kan juist een goed idee zijn om uit te wijken naar de kleinere plaatsen in de omgeving. Steden zoals Zwolle, Rijswijk, Delft en Waalre worden ook steeds populairder. Het is slim wanneer een koper zicht verdiept in de woningmarkt in de plaats waar ze willen investeren. Lokale kennis wordt soms nog onderschat. Veel mensen kopen een woning die ze willen verhuren in de buurt van hun eigen woning. Zo heb je gevoel bij de omgeving en je makelaar en adviseur dicht bij huis. 
 
Er zit verschil in regelgeving rond verhuur van huizen tussen de steden. Zo zijn die regels in Amsterdam en Utrecht strenger dan in andere plaatsen. Als koper van een woning bestemd voor de verhuur kan dit het lastig maken en het rendement van de verhuur op een negatieve manier beïnvloeden. Het is nu de vraag wat de overheid precies wil met de woningverhuur. Er is een angst dat teveel investeerders de woningmarkt ontregelen. Maar ook wil men een omvangrijke verhuursector in Nederland.

Bron: Am:

14 maart 2019 Meer
Woningmarkt lijkt enigszins af te koelen

Het lijkt er op dat de Nederlandse woningmarkt weer enigszins afkoelt. Het aantal woningverkopen neemt af en de prijzen stijgen iets minder snel. In de afgelopen 5 jaar zijn de woningprijzen sterk gestegen, wat gepaard ging met positieve woningmarktindicatoren. Het huidige beeld van de woningmarkt is nu dit: het aantal verkochte woningen neemt af, het woningaanbod daalt verder, de betaalbaarheid verslechtert iets maar is nog steeds goed. Daarnaast vlakt de economische groei af en daalt het consumentenvertrouwen. 

Op jaarbasis zijn alle woningprijzen in de gemeenten van Nederland nog steeds gestegen, maar op basis van kwartalen is deze afgenomen. In het laatste kwartaal van 2018 zijn de huizenprijzen in 1 op de 5 gemeenten zelfs gedaald. Dit gebeurde voornamelijk in gemeenten in de provincies Groningen, Utrecht en Limburg. Het is lastig om de prijsontwikkeling precies te meten, maar vooral de trend is belangrijk.

Sinds het 2e kwartaal van 2013 is het aantal woningverkopen alleen nog maar gestegen. Dit bereikte een record in eind 2017, en aan de stijgingen kwam in 2018 een eind. 

Bron: ANP Press support

07 maart 2019 Meer
Midden Groningen wil meer woningen in grensgebied

De gemeente Midden-Groningen wil dat er meer woningen gebouwd worden in het grensgebied met de gemeente Groningen. Hiermee willen zij het succes Harkstede en Meerwijck uitbreiden. De nieuwbouw moet aan de westkant van de gemeente Midden-Groningen mensen uit de stad trekken en daarmee ook de druk op de woningmarkt in de stad verlichten. 

Wethouder Woortman van Midden-Groningen denkt dat de regio last heeft van een negatief imago. Ze gaan als gemeente investeren in kwaliteit, op dat gebied hebben ze een achterstand. De plannen voor het bouwen van meer woningen in het grensgebied en het verbeteren van het imago zijn gepresenteerd in de woonvisie van de gemeente. Er is onder meer 12 miljoen euro beschikbaarbaar aan leningen. De plannen moeten nog vastgesteld worden door de gemeenteraad.

Bron: RTV Noord

28 februari 2019 Meer
Aardbevingsregio somber over woningmarkt

De regio van het aardbevingsgebied is somber over de woningmarkt. Dit is gebleken uit het bezoek van de commissie Hammerstein aan de regio. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde vorig jaar dat de waardebepaling van woningen in het bevingsgebied moet worden gecompenseerd, ook wanneer eigenaren hun huis niet gaan verkopen. De commissie moet een advies gaan geven over de regeling voor deze waardebepaling.

De NAM geeft momenteel alleen compensatie wanneer woningeigenaren hun pand hebben verkocht. Ook is de compensatie slechts enkele procenten. De commissie vindt dat eigenaren meer moeten worden gecompenseerd, zeker omdat er grote onzekerheid is in het gasgebied. Het is niet duidelijk welk effect de versterking van veel huizen heeft, en wat er gaat gebeuren wanneer de gaswinning stopt.

Er is nog enkele onvrede over onderdelen van het voorlopig advies van de commissie. Aardbevingsgemeenten en de provincie zijn het niet eens met het model voor bekering van schade uitkeringen wat er gebruikt wordt. Ook is men het niet eens over de peildatum. Over het algemeen is Groningen niet positief over de toekomst van de woningmarkt in het aardbevingsgebied. 

 

Bron: Dagblad van het Noorden

28 februari 2019 Meer
Vernieuwde gemeente Groningen vijfde stad van Nederland

Vernieuwde gemeente Groningen vijfde stad van Nederland

Op 1 januari werd het officieel: Haren en Ten Boer zijn nu onderdeel van de vernieuwde gemeente Groningen. Dankzij deze ontwikkeling is Groningen nu de vijfde stad van Nederland, in navolging van de vier grote steden in de Randstad. Het inwonersaantal wordt geschat op 230.000; hiermee gaat de gemeente Groningen Eindhopen en Tilburg voorbij. Ook het inwonersaantal in de provincie is licht gestegen in vergelijking met 2017. 

Bron: Groninger internet Courant
Datum: 2 januari 2018

02 januari 2019 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

Westersingel 3
9718 CA Groningen

050-7601777

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

groningen@iqmakelaars.nl