Nieuws

Huizenprijzen stijgen hard in Groningen

In het eerste kwartaal van 2020 zijn de prijzen van woningen nog niet eerder zo hard gestegen. Gemiddeld is een bestaande woning zo’n 6,6 procent duurder dan het afgelopen jaar. Voornamelijk in de provincie gingen de prijzen omhoog, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Niet alleen in Groningen maar ook in andere provincies ging in het eerste kwartaal van 2020 de prijs omhoog. Ook het aantal woningtransacties oftewel verkopen lag in alle provincies hoger dan een jaar eerder (8,7 procent gemiddeld).

De prijsstijging met 9,3 procent was het grootst in Groningen van alle provincies. Niet alleen van alle provincies maar dit is ook nog de hoogste stijging in 18 jaar tijd.  

Bron: AD

13 mei 2020 Meer
Huis (ver)kopen in de coronacrisis: wat is wijsheid?

Huis (ver)kopen in de coronacrisis: wat is wijsheid?

Welk effect heeft de coronacrisis op de huizenmarkt in Groningen? Is het nog wel verstandig om een huis te (ver)kopen en kunnen bezichtigingen eigenlijk nog wel doorgaan? Lana Schrier van iQ Makelaars Groningen deelt haar ervaringen.

De onzekerheid onder huizenkopers en -verkopers neemt toe, want is dit nog wel een goed moment om je op de huizenmarkt te begeven? ”Vanuit Groningen voorzien wij zeker geen problemen op de huizenmarkt door de coronacrisis”, legt makelaar Lana uit. ”Er is nog steeds veel vraag naar koopwoningen en de markt is nog steeds goed, het is dus nu (nog steeds) een goed moment om je huis te verkopen.”

”Daarnaast is de hypotheekrente nog altijd erg laag, dus een woning kopen blijft een goede investering. Tevens worden er momenteel meer woningen te koop aangeboden dan voor de coronacrisis, dus heb je als koper meer kans om te slagen.”

Huizenmarkt in de coronacrisis
Niemand kan precies voorspellen welk effect het coronavirus op de huizenmarkt zal hebben, maar volgens Lana is er van een crisis op de huizenmarkt absoluut geen sprake en loopt alles nog gewoon door. “Laten we niet vergeten dat er op het dieptepunt van de crisis in 2013 nog steeds meer dan de helft van de woningen verkocht werd dan op het toppunt ervoor in 2007.”

Bezichtigingen gaan door, maar in aangepaste vorm
Bij iQ Makelaars gaan alle werkzaamheden gewoon door met de richtlijnen van de RIVM in acht genomen. ”Open huizen kunnen niet meer doorgaan, dit is wel jammer omdat dit een manier is om mensen laagdrempelig langs te laten komen bij een te koop staande woning.”

iQ Makelaars heeft tijdens de coronacrisis al meerdere woningen verkocht en aangekocht. Deze bovenwoning aan de Koninginnelaan is bijvoorbeeld onlangs succesvol verkocht:

    

”Wij vinden dat iedereen het huis echt moet zien om het te kopen. Dus nu plannen wij met iedereen een persoonlijke bezichtiging in. We vragen mensen om met zo weinig mensen te komen (maximaal 2 personen + eventueel een aankoopmakelaar). Wij nemen extra maatregelen: meer tijd tussen de bezichtigingen zodat kijkers elkaar niet kruisen, handschoentjes dragen, handen extra wassen. Op deze manier kunnen we wel gewoon doorgaan met bezichtigen.”

Kans om toe te slaan
Aan de andere kant biedt deze nieuwe situatie ook wel weer mogelijkheden. Want Lana kan zich goed voorstellen dat de coronacrisis een aantal potentiële kijkers afschrikt. En minder kijkers betekent ook minder concurrentie op de woningmarkt. “Het zou zomaar eens kunnen dat het ongelimiteerd overbieden de komende tijd wat minder wordt. En dat is wel zo prettig voor degenen die al meerdere keren achter het net hebben gevist.”

12 mei 2020 Meer
Vertrouwen consument in woningmarkt lijkt weer te groeien

Alle maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus hebben ook impact op de woningmarkt. In eerste instantie zagen we een dalende trend in het aantal bezoeken, zoekopdrachten en contactaanvragen via funda. De situatie lijkt zich nu weer wat te normaliseren.

Het aantal kijkers tijdens een bezichtiging neemt wel af, maar de vraag naar woningen is nog steeds hoger dan het aanbod. Virtuele bezichtigingen vormen een belangrijke oplossing tijdens deze periode van social distancing.

 

Bron:  Funda

21 april 2020 Meer
Meer miljonairs in Groningen

Het CBS heeft nieuwe miljonairs die in Groningen wonen in kaart gebracht. Het gaat over particuliere huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer in 2018. 

In 2018 stond de teller in Groningen op 1700 huishoudens die meer dan een miljoen op hun bankrekening hebben staan. In 2017 stond de teller nog op 1000 miljonairs in Groningen. In tegendeel tot Bloemendaal hebben wij niet de meeste miljonairs in de stad wonen, gevolgd door Laren en Blaricum. 

Tussen 2017 en 2018 is het aantal huishoudens met meer dan een miljoen op de bankrekening gestegen met 2,7 procent. 

Bron: Indebuurt Groningen

16 april 2020 Meer
Het iQ Makelaars beleid met het oog op het Corona-virus

Omdat woonruimte een primaire behoefte is zullen onze makelaars zo optimaal mogelijk voor u actief blijven tijdens de Corona-perikelen

Algemeenheid afspraken:

In persoonlijk contact hanteren wij een afstand van minimaal 1,5 meter. Ook begroeten wij u graag op een andere manier dan met het geven van een hand. Verder worden de voorzorgsmaatregelen zoals geadviseerd door het RIVM gehanteerd:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Enkel medewerkers van iQ Makelaars die zich 100% voelen zullen werkzaam zijn conform het advies van de RIVM. Indien u zichzelf niet 100% voelt willen wij u vragen om nu geen afspraak in te plannen waar u fysiek bij aanwezig bent. Telefonisch of per e-mail staan wij u uiteraard graag te woord.

Een woning verkopen

Om uw planning geen vertraging op te laten leveren blijven wij actief in advies omtrent waardebepalingen en verkoop zodat wij en u de nodige voorbereidingen kunnen treffen in het verkooptraject. 

Overweegt u uw woning te verkopen, dan komt een makelaar nog steeds bij u langs. Wij zullen immers de woning moeten zien om u een goed advies te kunnen geven. Wij kunnen een persoonlijk gesprek voeren en toch de benodigde afstand bewaren.

Bezichtigingen

Bezichtigingen doen wij met zo min mogelijk personen tegelijkertijd, liefst enkel de mogelijke kopers.

Indien u zich enigszins grieperig voelt vragen wij u om een fysieke bezichtiging af te zeggen.

Indien u wenst worden er ook video bezichtigingen gefaciliteerd middels Facetime, WhatsApp of Skype. U kunt erop vertrouwen dat de aanwezige iQ Makelaars medewerker u volledig en oprecht informeert over de “look & feel” van de woning.

Geplande leveringen

De afspraken bij de notaris zullen volgens de actuele situatie gewoon plaatsvinden. We verwachten hier geen wijzigingen in, anders zullen wij u berichten.

14 april 2020 Meer
Groningen in top tien beste steden om te wonen

Uit de ranglijst van grote Nederlandse gemeente blijkt Groningen in de top tien te staan van beste steden om te wonen. 

JLL 84 vergeleek voor de ranglijst Nederlandse gemeenten met elk meer dan 50.000 inwoners, meldt RTL Nieuws. De vastgoedadviseur probeert in kaart te brengen welke steden interessant zijn voor beleggers. Er wordt onder andere gekeken naar demografische groei, de prijzen van woningen, veiligheid en de bereikbaarheid. 

Amsterdam heeft de eerste plek weten te veroveren in de zogenoemde Residential Ranking 2020. De eerste plek kregen ze door vooral de economische groei in de stad, de bereikbaarheid en het aantal voorzieningen. Groningen staat op de negende plek vanwege de opkomst van de positieve economische ontwikkelingen en vooruitzichten, goede bereikbaarheid en demografie. 

Bron: Indebuurt Groningen

25 februari 2020 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool

Contact

Westersingel 3
9718 CA Groningen

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

groningen@iqmakelaars.nl