Nieuws

Melders van bevingsschade krijgen 350 euro voor wachten

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) biedt de melders van aardbevingsschade in Groningen, die al langer dan een jaar moeten wachten op een besluit, een extra overlastvergoeding van 350 euro.

Waarschijnlijk gaat het om een groep van achtduizend schade melders die in aanmerking komen voor de extra vergoeding. Voorzitter Bas Kortmann van de Tijdelijke Commissie

Mijnbouwschade Groningen erkent hiermee de overlast  en vertelt dat men met deze extra vergoeding een tegemoetkoming wil doen.

In maart vorig jaar is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen al gestart. Ruim 22.000 schademeldingen zijn er ontvangen. 

Bron: NU.nl

16 mei 2019 Meer
University Hotel Groningen komt er toch niet

Vastgoedondernemer Wijnand van Smeden heeft zich teruggetrokken uit het project University Hotel in het centrum van Groningen. Het huurcontract met Lefier is opgezegd omdat de staat van onderhoud van het pand niet best is. Dit pand staat aan de Kleine Kromme Elleboog, vlakbij het uurwerkersplein in de stad Groningen. Herhaaldelijke pogingen om de slechte staat van onderhoud aan te kaarten bij Lefier kregen geen respons, daarom is nu de stekker uit het beoogde University Hotel getrokken. De vastgoedondernemer van Smeden heeft echter nog genoeg te doen de komende tijd: aan de achterkant van de oude V&D komt een markthal en later volgt het Warehouse-project met 24 appartementen.

Bron: Dagblad van het Noorden

09 mei 2019 Meer
Woningtekort over 10 jaar nog steeds erg groot

Uit onderzoek van de ABN Ambro naar de bouwmarkt is gebleken dat het tekort aan woningen ook in 2030 nog steeds groot zal zijn. Er zullen dan nog 157.000 huizen te weinig zijn om aan de vraag van de markt te voldoen. In 2018 is het aantal bouwvergunningen voor nieuwe huizen gedaald: 5,7 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook loopt de bouw van nieuwe woningen verder terug, verwacht ABN Amro. De grootste tekorten in 2030 zullen ontstaan in en rondom de grote steden, vooral in de randstad. Er zijn ook een aantal provincies die geen last hebben van het tekort: in Friesland en in Zeeland zal juist een overschot ontstaan.

Bron: RTL Z

30 april 2019 Meer
Toerisme in Groningen het hardst gegroeid in Nederland

Groningen is populair onder toeristen. In 2018 groeide het aantal toeristen procentueel gezien het hardst van Nederland, met 31 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal overnachtingen in de provincie Groningen is gestegen met 23,4 procent, terwijl dit landelijk steeg met 4,6 procent. Een grote groep van deze toeristen bestaat uit Nederlanders die er in eigen land op uit gaan. Ook bij Duitsers, Belgen en inwoners uit de UK is Groningen steeds populairder. Barbara Risselada, directeur van Marketing Groningen, verwacht dat het toerisme in Groningen nog met 50 procent zal toenemen in 2030. 

Bron: HSkrant

18 april 2019 Meer
Gekte op woningmarkt zo goed als voorbij

Makelaars stellen dat de gekte op de woningmarkt zo goed als voorbij is. De extreme prijsstijgingen zijn achter de rug, en ook de krapte en oververhitting lijkt ten einde te komen. De laatste cijfers laten zien dat kopers gemiddeld 294.000 euro betalen voor een woning, dit is 9 procent meer dan een jaar eerder. De prijzen stijgen nog steeds, maar wel veel minder hard. Dit is een aanwijzing dat de markt in een rustigere periode komt, volgens de NVM-baas. Dit blijkt ook uit het feit dat regionale verschillen kleiner worden en minder woningen wisselen van eigenaar.

De koopwens is nog steeds groot, maar mensen haken steeds vaker af omdat ze de max hebben bereikt qua het bedrag wat ze willen en kunnen betalen voor een woning. Starters en mensen met een krap budget hebben weinig meer te kiezen. Volgens de makelaars is er nauwelijks verschil meer tussen de vraagprijs en wat kopers voor een woning willen neerleggen. Eerder werd maar liefst 34 procent van de verkochte huizen boven de gevraagde prijs verkocht. Nieuwbouwwoningen zijn voor veel mensen niet meer te financieren. 

Bron: AD

11 april 2019 Meer
Particulieren bezitten de meeste huurwoningen in stad Groningen

Het aantal huurwoningen in handen van bedrijven, beleggers en particulieren is het grootst in de gemeente Groningen. Cijfers van het CBS bevestigen dit: 15,1 procent van alle huurwoningen was in 2018 in bezit van de particuliere sector. De herindeling met gemeenten Haren en Ten Boer is in deze cijfers nog niet meegenomen. Na Groningen is het aantal woningen in handen van particuliere beleggers het hoogst in Vaals, Den Haag en Amsterdam. 

In 2017 was 69 procent van alle huurwoningen nog in het bezit van corporaties, maar deze hebben in de laatste jaren weinig huurwoningen meer bijgebouwd. Ook zijn er een aantal woningen afgestoten. Van de woningen die niet in het bezit zijn van corporaties is bijna de helft in handen van particulieren. Dit zijn ouders die woonruimte aanschaffen voor kinderen of kamerverhuur, maar ook vakantieverhuur via bijvoorbeeld Airbnb. Daarom is het aantal particuliere huurwoning bezitters ook relatief hoog in Groningen.

Bron: RTV Noord

 

03 april 2019 Meer

Meer nieuws laden

Einde nieuwsarchief

Contact

Westersingel 3
9718 CA Groningen

050-7601777

 

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Vaak zijn de makelaars buiten de deur en op zaterdag hebben wij open huizen. Wilt u zeker weten dat de juiste collega op kantoor is? Maak even een afspraak.

groningen@iqmakelaars.nl