iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
245 reviews
9,2 10
101 beoordelingen

Meer kans op een koopwoning: ook Groningen voert opkoopbescherming in!

iQ Makelaars

De woningmarkt kampt al tijden met extreme krapte, en ook in Groningen zijn de gevolgen hiervan goed te merken. In de periode vanaf 2017 zijn de huizenprijzen gestegen maar liefst 30 procent, terwijl het aanbod juist flink daalde. Hierdoor zagen veel mensen, en in het bijzonder starters, hun kansen op een koopwoning alsmaar kleiner worden. Om hierin tegemoet te komen, heeft nu ook de gemeente Groningen opkoopbescherming ingevoerd. 

Wat is opkoopbescherming?

In een populaire stad als Groningen is het tegenwoordig enorm lastig om een betaalbare koopwoning te vinden. Om te voorkomen dat te veel woningen door beleggers worden opgekocht voor verhuur, heeft de gemeente Groningen per 1 maart 2022 een opkoopbescherming ingevoerd. Deze opkoopbescherming zorgt ervoor dat woningen met een WOZ-waarde tot €305.500 enkel nog aangekocht mogen worden voor eigen bewoning. In de praktijk zal dit gaan over zo’n 60 procent van de koopwoningen in Groningen. Aankoop van deze panden voor verhuur is alleen in zeer specifieke gevallen nog mogelijk, zoals bijvoorbeeld het verhuren aan eerste- en tweedegraads familie. In de praktijk wordt het voor investeerders steeds lastiger om een beleggingspand aan te kopen. 

Voordeel voor starters

Doordat opkoopbescherming de woningen in het goedkope en middeldure segment treft, plukken met name starters op de woningmarkt er de vruchten van. Voor deze doelgroep leek het de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk om aan een eerste koopwoning te komen zonder daarbij grote (financiële) risico’s te lopen. Dankzij de opkoopbescherming krijgen ook zij meer kans op het vinden van een betaalbare koopwoning. 

Ben jij benieuwd of opkoopbescherming ook jouw kansen op het kopen van een huis in Groningen vergroot? Bij iQ Makelaars Groningen onderzoeken we de mogelijkheden graag samen met jou. Neem gerust een kijkje tussen ons woningaanbod, of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking!

Deel dit artikel
   1 minuten lezen      13 juni 2022

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Groningen
Kraneweg 23
9718 JD Groningen

Makelaar Groningen  groningen@iqmakelaars.nl
Makelaar Groningen  050 - 760 17 77

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,4 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen