iQ Makelaars Feedbackcompany
9.6 10
247 reviews
9,2 10
101 beoordelingen

Verschil koopkracht in de Randstad en de rest van Nederland

2 minuten lezen

Terug

Verschil koopkracht in de Randstad en de rest van Nederland

Duurder huis

Het gemiddelde huis in Amsterdam is in vergelijking met Breda 50 procent duurder. Behalve voor de allerrijksten zijn de kosten voor wonen al snel 30 tot 40 procent van de totale uitgaven. Cao’s houden geen rekening met deze verschillen. De beloning voor bijvoorbeeld een leraar in heel Nederland is gelijk, maar de koopkracht van een leraar in Breda en in Amsterdam is totaal verschillend; laat staan ten opzichte van Zeeuws-Vlaanderen of Oost-Groningen. 

 

Modaal inkomen

Het gaat hier om een probleem dat de komende jaren alleen maar groter wordt, namelijk dat mensen met een modaal inkomen zeker in de Randstad geen modaal leven meer kunnen opbouwen. De politieagent, de verpleegkundige en de leraar kunnen niet meer wonen in de stad waar ze werken. Bij hetzelfde netto inkomen is er minder koopkracht voor mensen in de Randstad. 

 

Leraren basisschool

De vrees dat leraren, verplegers en agenten geen woning meer kunnen vinden in de grote steden lijkt gegrond. Leraren in het basisonderwijs kunnen in het grootste deel van Nederland 14 procent van de woningen betalen, aldus nieuwe cijfers van Calcasa. In de Randstad is dat op de meeste plekken zelfs minder dan 5 procent, meldt het Financieele Dagblad. 

Calcasa heeft voor verschillende beroepsgroepen uitgerekend hoe hun toegang tot de woningmarkt is. Alleen in het uiterste noordoosten en het zuidwesten van het land kunnen basisschoolleraren, die gemiddeld een bruto jaarinkomen van €41.700 hebben, een groter deel van de huizen betalen. Dat zijn ook de gebieden waar meer leraren zijn dan banen. 

In de Randstad is juist een enorm tekort aan leerkrachten, maar daar is de concentratie van gemeenten waar ze nauwelijks aan een woning kunnen komen het grootst. Datzelfde geldt voor andere beroepen waar een groot tekort aan is, zoals politieagenten en verplegend personeel. 

 

Starters HBO/WO

Een starter met een HBO/WO-opleiding kan in de meeste gemeenten (72 procent) alleen terecht voor een woning van 75 vierkante meter of kleiner. Gemiddeld kan hij met een bruto-inkomen van 32.6000 euro een woning van 70 vierkante meter kopen. In de vier grote steden kan hij slechts 50 vierkante meter kopen. Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 5 procent bereikbaar voor deze inkomensgroep.
 

Bron: Salarisnet
Datum: 22 november 2018

Publicatiedatum 27/11/2018

Wat is jouw huis waard?

iQ Makelaars Leadtool

Contact

iQ Makelaars Groningen
Kraneweg 23
9718 JD Groningen

Makelaar Groningen  groningen@iqmakelaars.nl
Makelaar Groningen  050 - 760 17 77

050 - 7601 777

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - ca. 17.30 u Zaterdag: 10.00 - ca. 16.00 u.

Volg ons

 

Onze beoordelingen

Onze klanten beoordelen ons met een 9,4 / 10. Elke klant met een unieke ervaring. Benieuwd naar de verhalen?

Bekijk alle beoordelingen