Mijn favorieten

Woningkopers trekken richting dorpen in de provincie

De frustratie over hoge huizenprijzen en de schaarse woningen in de stad Groningen is hoog. Woningkopers trekken daarom richting dorpen in de provincie. Ook worden er veel risico’s genomen bij het kopen van een nieuwe woning; vaak wordt er afgezien van een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering. Een grote groep kopers heeft in de stad een aantal keer achter het net gevist en is ook de hoge prijzen van de huizen helemaal zat. Daarom oriënteren zij zich in dorpen zoals Ten Boer, Sauwerd en Winsum.

Stad is oververhit
De groep die geen huis in de stad kan bemachtigen en naar de dorpen trekt bestaat veelal uit starters die van huur naar koop willen en stellen die groter willen wonen. Het is enorm lastig om een huis in de oververhitte markt van Groningen te verkrijgen: voor een beetje een gangbare woning staan er al heel veel kopers op de stoep. Plaatsen zoals Zuidhorn en Bedum stonden al langer in de belangstelling, maar nu is de vraag in de hele provincie toegenomen. Zelfs in het aardbevingsgebied koopt men weer huizen. Toch blijven de Ommelanden een krimpgebied, ondanks de huizenkopers die uit de stad komen.

Nieuwbouw
Er verhuizen ook steeds minder mensen van buiten de stad naar de stad toe, wat alles te maken heeft met het gebrek aan aanbod van woningen. Hier wordt wel iets aan gedaan: de komende jaren zullen er duizenden woningen bijgebouwd worden in Groningen. Tot die tijd ontdekken meer en meer mensen de provincie van Groningen.

20 juni 2018
Bron: RTV Noord