Mijn favorieten

Starters in het nauw door kopers die geen hypotheek nodig hebben

Meer en meer mensen kopen een woning zonder een hypotheek te nemen. In 2016 werd in totaal 17 procent van alle woningen in Nederland zonder hypotheek gekocht. Deze groep kopers bestaat voornamelijk uit ouderen; zeventig plussers die hun vroegere hypotheek al afbetaald hebben. Steeds vaker kopen mensen een tweede huis.
 

Daarnaast zijn er ook meer en meer ouders die een appartement voor hun studerende kinderen kopen, vaak gebeurt dit zonder hypotheek. Ook particuliere beleggers kopen huizen omdat ze de rente van de bank niet voldoende vinden. De meeste hypotheekloze huizen werden vorig jaar gekocht in de steden Delft, Maastricht en Groningen. Een derde van de kopers had voor de aankoop geen hypotheek nodig.
 

Het resultaat hiervan is dat voor veel starters het vinden van een woning in een populaire stad erg moeilijk is. Voor verkopers is het aantrekkelijk om in zee te gaan met kopers die niet meer naar de bank hoeven om een hypotheek te regelen. Een koper die zijn eigen geld kan investeren kan meer zekerheid bieden.
 

Om dit probleem te omzeilen raden makelaars mensen aan om goed geïnformeerd op zoek te gaan naar een woning. Als je van tevoren weet welk bedrag de bank wil verstrekken weet je waar je staat en kan er snel gehandeld worden. Een aankoopmakelaar zou ook een goed woordje kunnen doen bij de makelaar van de verkoper. Het is in ieder geval belangrijk om geen grote risico’s te nemen.
 

3 juli 2017
Bron: NOS