Mijn favorieten

Gekte op woningmarkt redt voorzieningen in kleinere dorpen

Nu woningen in de steden in snel tempo duurder worden, richten adspirantkopers de blik steeds vaker op het aanbod in kleinere plaatsen. ,,Mensen die in de stad Groningen niet aan de bak komen, zoeken al langer hun heil in Bedum en Winsum. Inmiddels kijkt deze groep nadrukkelijk nog verder in de Ommelanden rond”, vertelt Sjirk de Jong, woordvoerder van de NVM-makelaars in de provincie Groningen.

Collega Gerben Zandbergen, voorzitter van NVM Drenthe: ,,Het lijkt op een olievlek. Wie eigenlijk in Assen wil kopen, was al in Rolde aan het rondkijken en zoekt inmiddels ook in de dorpjes daaromheen.”
 

Redding voor plaatsen die kampen met vergrijzing

Het kan de redding zijn voor kleinere plaatsen die al jaren kampen met vergrijzing, als gevolg waarvan voorzieningen op de tocht zijn komen te staan. Het is op z’n minst uitstel van executie. Zandbergen heeft zelf een makelaardij in Havelte: ,,Hier stonden nog niet eens zo lang geleden 120 huizen te koop. Nu nog maar 20.”

Woningen worden niet alleen snel duurder, ook het totale aanbod verschraalt. ,,Mensen die iets in Meppel willen kopen, vinden het nu ook in Havelte niet meer en komen in bijvoorbeeld Wapserveen uit. Je ziet dat zulke dorpen opeens verjongen en bijvoorbeeld de school daar open kan blijven.”
 

‘Het gevaar lijkt nu afgewend’

Voorzitter Dianne Schenkel van Dorpsgemeenschap Wapserveen bevestigt zijn verhaal: ,,De laatste tijd zijn hier diverse gezinnen met jonge kinderen komen wonen. De Vuursteen (de basisschool, red.) zou komend jaar in de gevarenzone komen, maar het gevaar lijkt nu afgewend. Ook jonge mensen die hier zijn geboren en eerder wegtrokken, blijven nu in het dorp wonen.”

Overigens heeft de krapte op de woningmarkt intussen ook Wapserveen al bereikt. Schenkel: ,,Hier hebben op een gegeven moment iets van twintig huizen te koop gestaan, op in totaal 330 adressen. Als je nu op Funda kijkt, zijn het er nog maar acht.”

‘Radicale omslag zit er voorlopig niet in’

De huidige situatie op de woningmarkt - hoge prijzen als gevolg van zowel de historisch lage hypotheekrente als het krappe aanbod - houdt nog wel even aan. Eerder deze week zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank nog dat een radicale omslag er voorlopig niet in zit. Ronduit nijpend is langzamerhand de positie van starters.

Zandbergen: ,,Zij lopen ook nog eens tegen de veranderde regels aan. De ‘kosten koper’ kunnen niet meer worden meegefinancierd. Om te kunnen kopen heb je een partner nodig of ouders die jou aan wat eigen geld kunnen helpen.”

Kansen voor wie bereid is te klussen

Buitenkansjes zijn er zelfs in de huidige markt voor kopers die een beetje handig zijn. Zandbergen: ,,De meeste mensen willen een plug and play-huis. Woningen waaraan nog iets moet gebeuren, gaan minder hard. Dat biedt mogelijkheden voor wie ‘er doorheen kan kijken’ en bereid is wat te klussen.”Bron: Nieuwsblad van het Noorden
Datum: 13 oktober 2018